Pintail Duck - kovpetkali kubokni ovchi

Ushbu maqolada siz ko'rasiz Pintail o'rdak, fotosuratlar va videolar - mutlaqo, dunyodagi eng chiroyli va eng keng tarqalgan o'rdak biri. U Amerikaning, Evropaning va Osiyodagi suvlarda yashaydi. Mamlakatimizda ko'pincha o'rmonda va o'rmonda ham mavjud, garchi u o'rmon va o'sgan joylardan qochishga harakat qilsa. Mutaxassislarning fikricha, bu o'rdak uchun ov juda qiyin. Nima uchun biz bilan tanishing.

Ushbu o'rdak dumining avlga o'xshash bir necha uzun patlarni borligi sababli o'ziga xos baland ovozli nomga ega bo'ldi. Ushbu qushning o'lchami kattakon va zararli bo'lgan mallarddan biroz kichikroq. Qushlar uchun odatdagidek qochib ketmasdan suvdan pinton ko'tariladi, tezlik bilan tezlikni ko'taradi va juda tezlik bilan uchadi. Shuning uchun bu o'rdakni ovlash eng qiyinlardan biri hisoblanadi.

Tashqi xarakteristikasi

Ko'p ornitologlar va hashamatli ovchilarning aytishicha, pintail, eng chiroyli o'rdaklardan biridir. U toza jismoniy va go'zal rangga ega. Bahor va yozda erkaklar juda ziddiyatli shilliqqa ega. Puslarda jigarrang va kulrang tonkalar ko'proq bo'ladi, lekin oq va qora zarralar bilan aralashtirish juda yaxshi ko'rinish hosil qiladi. Suratdagi rangdagi ko'rinishdagi urg'ochi fotosuratda ko'rish mumkinki, boshqa yovvoyi o'rdaklarning aksariyati o'xshash.

Yupqa, oqlangan tanaga uzun bo'yin, tor uzun dumi, shuningdek, qanotlarini ko'rsatib o'tadi. Voyaga etgan erkakning o'rtacha vazni 600 dan 1300 gramgacha (yashash joyiga va mavsumga qarab) farq qiladi, urg'ochi 400-1000 grammgacha etadi. Qanotlarda pinhttoy oyna noyob bronza rangli binafsha rangga ega. Duck go'zalligining ko'plab mutaxassislarini o'ziga tortadigan bu xususiyat.

Hayvonchilik

Bu o'rdaklarning ikkala urg'ochi va erkaklari bir yoshga to'lgan jinsiy etuklikka erishadilar, shuning uchun, odatda, ular birinchi yil oxiriga kelib turishadi. Birinchidan, dekabr oyi atrofida qishlash joylarida suruvlar aralashadi va erkaklar juftlasha boshlaydi. Turli xil pozitsiyalarda, sizning yoqtirgan ayol e'tiborini jalb qilishga intiladi. U qanotlarning xarakterli hushtagi yoki titraydigan tovushini chiqarishi mumkin.

Odatda, qishlash davrida juftliklar hosil bo'ladi, shuning uchun qushlar sheriklar bilan yuvinish joylariga keladi. Turmushga chiqmagan erkaklar o'zlarini uchishadi va vatanda bevosita bevosita ayolni izlamoqdalar. Pintail - hozirda kutish rejimidan so'ng qaytadigan dastlabki o'rdaklardan biridir. Ular daryolar va ko'llar qirg'og'ida, suv yuzasi hali ham muz bilan qoplangan bo'lsa, ko'rish mumkin.

Boshqa o'rdaklarning farqli o'laroq, pintail urg'ochi bolalikdan o'tgan joydan uzoqroq joyda uy qurishni afzal ko'radi. Ular tez-tez ajralib turadilar va yangi hududlarni o'rganadilar. Qushlar erga bir uy qurishadi, ba'zan rezervuardan 1,5 km uzoqlikda. Qamrab qo'zilar yoki o'tlarni afzal ko'rish. Qumtosh juda kam, o'rdak bir oz o't yig'adi va uyning atrofida pushtiradi.

Bir dafn 7-10 tuxumdan iborat. Agar tuxumga o'xshash biror narsa bo'lsa, masalan, yirtqichlar ularni yeyadi, keyin ayol yana qoldiradi. Taxtga taxminan 25 kun davomida tuxumni yumshatish, bu vaqtda erkak barglari. Chig'anoqlarni tezda yetishtirish va bir necha soatdan so'ng hovuzga suv quyish kerak. 40 kundan so'ng ular qanday qilib uchish kerakligini biladilar.

Yoying va hayot tarzi

Ko'k o'rdakli o'rdak juda yaxshi uchadi va suzadi, lekin u sho'xlikni yoqtirmaydi, shuning uchun u ko'p vaqtini suvdan ustun qo'yadi. Qushlar juda katta maydonlarga tarqalib, hatto Arktik qit'alarning qirg'oqlariga ham etib keldilar. Evropada, Osiyoda, Amerikada joylashgan, lekin Evroosiyoning g'arbiy qismida eng ko'p. Mamlakatimiz hududida pintail deyarli hamma joyda ko'rish mumkin.

Qishlash masalasiga kelsak, faqat Buyuk Britaniyaning qush populyatsiyasi va AQShning g'arbiy qismida yashovchan hayot tarziga egadir. Boshqa joylarda o'rdak migratsiya. Evroosiyoda uchta qishlash zonasi va paxtani migratsiyasi mavjud. Birinchisi Evropaning g'arbiy qismi, ikkinchisi Qora dengiz sohillari, O'rta va G'arbiy Afrika, uchinchisi Yaqin Sharq, Sharqiy Afrika va Fors ko'rfazi.

Evropada o'rdak Belgiya, Daniya, Ispaniya, Italiya, shimoli-g'arbiy Fransiya va Buyuk Britaniyada qishlaydi. Misol uchun, dunyoning boshqa mamlakatlarida, qishlash davrida Hindistonda Pintail aholisi eng ko'p.

Migratsiya va moulding

Ko'p boshqa o'rdak singari paxtalardagi erkaklarning ham molt davrida kichik migratsiyalari ham bor. Iyun oyi boshida, molda etishdan oldin, draklarning o'rdaklari o'z uylarini tashlab, ko'proq himoyalangan joylarga uchib ketishadi. Misol uchun, ular katta ko'llar, katta daryo deltalari yoki pastroqqa etib boradilar. Yolg'iz ayollarga bu joylarga, shu bilan birga, o'zlarining kavisini yo'qotganlar ham uchib ketishi mumkin. Mamlakatimizda paxtalar paxta terish jarayonida Volga, Ob va O'rol daryolarining deltalarida shakllanadi.

Quvvat

Uzoq, nozik bo'yinlari tufayli o'rdak pintaillari etarli darajada chuqurlikdan oziq-ovqat olishlari mumkin, lekin ular kamdan-kam hollarda sho'ng'ir va boshni suvga biroz tushirishadi.

Umuman olganda, oziq-ovqat aralashtiriladi va asosan qushlarning yashash muhitiga bog'liq. Masalan, shimoliy hududlarda ördek ko'proq hayvon emizadi, janubda - sabzavot. Sabzavot em-xashidan qushlar tanalar, shuningdek, turli-tuman suv o'simliklar qismlarini, shu jumladan qovurg'a, qoziq va ko'l qamish kabi narsalarni afzal ko'radi.

Bahor va yozda turli xil mollyuskalar, kichik xorbachilar, hasharotlar lichinkalari, chivinlar va hasharotlar ratsionda paydo bo'ladi. Kam miqdordagi va asosan shimoliy kengliklarda, o'rdak kichik baliqlarni, go'sht, qisqichbaqalar va suluklarni iste'mol qiladi.

Ommaviy Toifalar